Jozo Radoš (HNS, ALDE) prisustvovao je predstavljanju inicijative za prekograničnu suradnju pet zemalja Zapadnog Balkana (Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova i Srbije). Inicijativa, koja se odnosi na područje Sandžaka i okolnih područja, predstavljena je u Bruxellesu u “Sandžačkoj kući”.

Riječ je o 23 općine iz pet spomenutih zemalja koje su dogovorile suradnju na razvoju turističkog potencijala u regiji. Prostori obuhvaćeni inicijativom među najsiromašnijima su u Europi pa je cilj gospodarska rehabilitacija područja kroz razvoj održivog turizma, a time i poticanje mladih na ostanak na ovim prostorima. Realizacija turističkog potencijala trebala bi dovesti i do boljeg razumijevanja među građanima različitih vjera i nacionalnosti.

“Podržavam inicijativu prekogranične suradnje na području turizma zemalja Zapadnog Balkana koja treba pridonijeti boljem razumijevanju među spomenutim zemljama, ali i šire regije. Sandžak i okolna područja imaju neupitan turistički potencijal kojega čine netaknuta priroda i kulturna raznolikost. Nažalost, govorimo o regiji u kojoj više od 50% nezaposlenih čine mladi ljudi. Otvaranjem novih radnih mjesta cilj je osigurati ostanak mladih u tim područjima. Nadam se plodonosnoj suradnji što je u interesu tih zemalja, ali i Hrvatske i EU.”, izjavio je Radoš.