Najnovije izjave predsjednika Europskog parlamenta Tajanija o nekim navodnim „zaslugama“ Mussolinija su za svaku osudu, istaknuo je zastupnik u Europskom parlamentu Jozo Radoš (GLAS/ALDE) komentirajući u Strasbourgu jučerašnji intervju čelnika EP-a. Tajani je u izjavi za jedan talijanski radio ocijenio kako je „Mussolini, dok nije objavio rat cijelom svijetu, dok nije donio rasni zakon (…) radio pozitivne stvari da bi se sagradila infrastruktura u našoj zemlji”.

„Svako afirmativno govorenje o fašizmu i fašistima umanjuje zla i zločine koje su oni počinili. To niti jedan visoki dužnosnik, a pogotovo predsjednik Europskog parlamenta, ne smije govoriti“, poručuje Radoš.

„Ne može se protiv neofašista boriti tako da se preuzimaju njihovi stavovi“, naglašava zastupnik GLAS-a te upozorava kako „Tajani nije, sa svojih internetskih stranica i društvenih mreža, povukao ni svoje ranije izjave o „talijanskoj Istri“ i „talijanskoj Dalmaciji“.

„Zahtjev za njegovom smjenom, koji smo kao zastupnici pokrenuli, i dalje stoji. Na našim kolegama iz Europske pučke stranke, uključujući i naše kolege iz HDZ-a, je da doista pokrenu postupak smjenjivanja i micanja Tajanija s mjesta predsjednika Europskog parlamenta“, zaključuje Radoš.