Brexit VB UK Jozo Radoš EU sigurnost

Član Odbora za vanjske poslove (AFET) u Europskom parlamentu, Jozo Radoš, za hrvatske je medije komentirao referendumsku odluku o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije.

Radoš smatra kako je nužno poštivanje takve odluke jer su ju demokratskim putem donijeli građani Ujedinjenog Kraljevstva, ali i nadodaje kako vjeruje da se radi o lošoj odluci, od koje će najteže posljedice imati upravo građani Ujedinjenog Kraljevstva.

Europa nakon izlaska Ujedinjenog Kraljevstva može ići u dva smjera, smatra zastupnik Radoš i dodaje: “Budući da je Ujedinjeno Kraljevstvo uvelike otežavalo proces donošenja odluka unutar Europske unije i iskazivalo euroskeptičnost, moguće je da Unija sada krene putem lakšeg i kvalitetnijeg dogovaranja o zajedničkim politikama. No, Europa ima dovoljno poteškoća i bez Velike Britanije, stoga njen izlazak može potaknuti slične procese i u ostalim zemljama članicama EU.”

Radoš upozorava kako se treba voditi računa i o posljedicama izlaska Ujedinjenog kraljevstva po transatlantske odnose.
“Budući da je Velika Britanija bila najsnažniji zagovornik politika SAD-a u Europi, njezin izlazak iz EU sigurno će imati značajne posljedice i na širem geopolitičkom planu.”, zaključio je Radoš.