Europarlamentarac Jozo Radoš (GLAS/ALDE) glasovao je protiv prijedloga Uredbe o autorskim pravima na digitalnom tržištu jer smatra da je predloženi tekst u mnogim detaljima nedorečen,  nejasan i zbog toga neprovediv.

„Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta prihvaćeno je Izvješće o Uredbi o zaštiti autorskih prava na jedinstvenom digitalnom tržištu. Ta je odluka na tragu prijedloga izvjestitelja Axela Vossa, odnosno ranijeg stajališta Odbora za pravna pitanja“, pojasnio je Radoš.

„Odredbe iz predloženog dokumenta o autorskim pravima ograničavaju slobodu pristupa internetu, a zbog mnogih nejasnoća i nedorečenosti kompliciraju cijeli proces i daju velika prava zemljama članicama. Stoga postoji opasnost razbijanja, uništavanja zajedničkog europskog digitalnog tržišta“, upozorava Radoš.

„Nisu prihvaćeni amandmani mojih kolega iz Kluba zastupnika europskih liberala (ALDE) koji su uspostavljali puno bolju ravnotežu između legitimnih prava autora i prava potrošača na slobodan pristup internetu“, kaže Radoš i dodaje:

„Stoga to Izvješće nisam podržao. Ali sam glasovao za to da se o takvom  Izvješću ipak pokrene trijalog, pregovori između Europske komisije, Vijeća EU, odnosno zemalja članica, i Europskog parlamenta. Smatram da je područje prava na digitalnom tržištu kao i pristupa internetu sada potpuno neregulirano“, rekao je Radoš.

„Nadam se da će u tom trijalogu, i uz taj nedovoljno dobar tekst Uredbe, ipak doći do usvajanja konačnog zakonskog teksta koji će uravnoteženije, bolje i cjelovitije regulirati područje pristupa internetu i zaštite autorskih prava“, zaključio je Radoš.