Komunikacija s građanima o ciljevima i politikama Europske unije imat će naglašeno mjesto u pripremama za europske izbore sljedeće godine, istaknuo je europarlamentarac Jozo Radoš (GLAS/ALDE) komentirajući obraćanje francuskog predsjednika Emmanuela Macrona zastupnicima u Europskom parlamentu.

„Govor predsjednika Macrona na tragu je njegovih ranijih stajališta o potrebi jačanja Europske unije. Govorio je o europskoj suverenosti, a ne o nacionalnoj suverenosti. Ostalo je nejasno kako takvu europsku suverenost postići jer Macron nije dao nikakva rješenja u tom smislu“, kazao je Radoš.

Macron je govorio i o potrebi „stvaranja proračuna Europske unije iz tzv. vlastitih sredstava, a ne iz doprinosa država članica“, dodaje Radoš.

„Time bi se povećala autonomija, a možda i snaga zajedničkog proračuna Unije“, istaknuo je zastupnik GLAS-a u Europskom parlamentu.

Značajan je i dio obraćanja u kojem je Macron govorio o potrebi borbe za demokraciju, smatra Radoš.

„To je dobra poruka i za nas u Hrvatskoj. Jer demokracija nikada nije osvojena. Neprekidno se moramo boriti da nam demokratski procesi i država u cjelini bude bolja“, naglasio je Radoš.

Najaktualnija poruka Macrona je ona o potrebi konzultacija s građanima, ocijenio je Radoš.

„Macron ističe važnost komunikacije s građanima kako bi građani razumjeli što su ciljevi koje si Unija postavlja i kako oni sami mogu sudjelovati u ispunjavanju tih ciljeva. To je širi projekt koji će Macron nastojati realizirati u pripremama za europske izbore iduće godine. Vidim to kao kampanju jer su i dosad političari svoje programe nastojali provjeriti u komunikaciji odnosno u konzultacijama s građanima“, zaključio je Radoš.