Jozo Radoš, Europski parlament, EU, obrana, sigurnost, sigurnosna i obrambena politika EU, izbjeglička kriza, terorizam

Pristupanje Hrvatske PESCO-u korak je na putu prema stvaranju europske obrambene Unije, izjavio je u Strasbourgu europarlamentarac Jozo Radoš (GLAS, ALDE) komentirajući potpisivanje dokumenta o pristupanju Hrvatske stalnoj strukturiranoj suradnji u području obrambene politike unutar Europske unije.

“Stalna strukturirana suradnja u području obrambene politike unutar EU-a je instrument koji već dugo postoji, ali se do sada nije dovoljno koristio. Pristupanje PESCO-u znak je da sigurnosna i obrambena politika postaju sve važniji dio zajedničkih politika zemalja članica. To je, zajedno s obrambenim fondom koji je već formiran i postao dio zajedničkog proračuna Unije te sa zajedničkim istraživanjima na području obrane, novi korak koji bi Europi trebao dati više snage na međunarodnoj pozornici, uključujući i veću brigu za vlastitu sigurnost”, kazao je Radoš te istaknuo da bi Vijeće EU-a do kraja ove godine trebalo definirati pravi sadržaj stalne strukturirane suradnje u području obrane, što se s nestrpljenjem očekuje.

“Naglašavam da se stalna obrambena suradnja, iako već dugo postoji u dokumentima Unije, nije uspjela u dovoljnoj mjeri razviti. Nadam se da je ovo trenutak za snažan iskorak u razvoju Zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU-a, s ciljem da do 2025. godine doista imamo europsku obrambenu Uniju”, zaključio je Radoš.