Jozo Radoš, EP, ruralna područja, razvoj, poduzetnice, žene, RUMRA, Jadransko-jonska makroregija

Hrvatski zastupnik Jozo Radoš (HNS, ALDE) otvorio je u glavnoj zgradi Europskog parlamenta u Bruxellesu izložbu tradicijskog hrvatskog nakita pod nazivom “Žene između urbanog i ruralnog područja – priča o uspjehu”. Cilj događanja je predstavljanje dobre prakse žena iz Narodnog sveučilišta Sesvete, koje izradom tradicijskog hrvatskog nakita pridonose očuvanju autentičnih nepoljoprivrednih proizvoda svog područja te pospješuju turističku ponudu svoga kraja.

“Većina žena uključenih u ovaj projekt bila je nezaposlena prije njegova početka, što njihov uspjeh čini inspiracijskim za sve žene iz prigradskih naselja. Moje gošće i suorganizatorice ove izložbe samostalno su se organizirale i započele izrađivati tradicionalan hrvatski nakit ručne izrade, čime su obogatile turističku i kulturnu ponudu svoga kraja. Danas, s nekoliko godina iskustva iza sebe, žene iz sesvetskog kraja organiziraju radionice i tečajeve o pokretanju samostalnog posla u prigradskim naseljima, a sa svojim proizvodima sudjeluju na raznim sajmovima i izložbama. Neke od njih svoj su hobi pretvorile u posao te su postale financijski neovisne privatne poduzetnice.”, rekao je domaćin izložbe, Jozo Radoš.

Predstavljanje primjera dobre prakse poduzetnica iz prigradskih naselja kroz izložbu tradicionalnog hrvatskog nakita dio je rada Parlamentarne grupe za ruralna, planinska i udaljena područja (RUMRA), osnovane 2014. godine. Kao potpredsjednik RUMRA-e Radoš je naglasio kako njezine inicijative imaju za cilj podizanje standarda i poboljšanje budućnosti za više od 113 milijuna ljudi koji žive u ruralnim, planinskim i udaljenim područjima Europske unije.

“Budući da ovih dana Europska komisija pokreće Strategiju EU-e za jadransku i jonsku regiju, smatram da ova izložba, koja je podržana od strane mojih kolega iz Italije i Slovenije, može biti korak naprijed u zajedničkom promicanju prekograničnih proizvoda jadransko-jonske makroregije.”, zaključio je Radoš.

Izložba hrvatskog etno nakita bit će otvorena do petka, 18. ožujka 2016. godine.