Jozo Radoš, EU, Europski parlament, Rezolucija o Srebrenici, Srebrenica, BiH, Dan žalosti

Europski je parlament na plenarnoj sjednici u Strasbourgu donio Rezoluciju o obilježavanju sjećanja na Srebrenicu.

Zastupnik HNS-a i ALDE grupe u Europskom parlamentu, Jozo Radoš, pozdravlja donošenje ove rezolucije za koju kaže da odaje počast žrtvama, ali i ukazuje na nužnost suočenja s istinom o tom zločinu, što je uvjet za pomirenje i suradnju među narodima koji žive na tom prostoru. Naglašava i važnost jednoglasne odluke Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o proglašenju 11. srpnja Danom žalosti, dodajući kako je to velik i važan korak naprijed.

Međutim, Radoš oštro kritizira neuspjeh Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koje zbog ruskog veta nije prihvatilo rezoluciju povodom dvadesete godišnjice genocida u Srebrenici.

“Rezolucija Europskog parlamenta izražava žaljenje, a ja osuđujem što Vijeće sigurnosti UN-a nije uspjelo prihvatiti dokument o Srebrenici. To je plod sitnih geopolitičkih kalkulacija, a o zločinu u Srebrenici takvih računica i kompromisa ne može i ne smije biti. Upravo su takva dvostruka mjerila i kalkulacije doveli do Srebrenice. Argument da bi Rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a izazvala nove sukobe i podjele unutar Bosne i Hercegovine je krivi argument. Ako postoje sukobi i razlike onda se moraju jasno iskazati, a ne ih gurati pod tepih. Stoga osuđujem postupak Vijeća sigurnosti UN-a koje zbog ruskog veta nije donijelo Rezoluciju o Srebrenici.”