Europarlamentarac Jozo Radoš (GLAS/ALDE) bio je domaćin Okruglog stola „Može li umjetnost graditi mostove tamo gdje političari ne mogu“ koji je povodom 23. godišnjice genocida u Srebrenici održan u Europskom parlamentu.

„Bila je ideja da se sjećanje na Srebrenicu upotpuni s pitanjem može li umjetnost pomoći riješiti neka pitanja koja politika, očito, nije u stanju“, kazao je Radoš odgovarajući na upit kako je došlo do organiziranja Okruglog stola.

„Istina o onome što se događalo, ne samo u Srebrenici, nego na čitavom prostoru bivše Jugoslavije nije univerzalna. A istina, bez obzira na različite poglede na iste događaje, može biti samo jedna“, dodao je Radoš.

„Rasprava je pokazala da ni umjetnost nije svemoćna. I umjetnici i intelektualci su sudjelovali u kreiranju uvjeta za širenje mržnje i, u konačnici, rata. Ni danas mogućnosti umjetnika i umjetnosti nisu baš velike, ali bilo je razgovora o regionalnoj suradnji, o zajedničkim projektima. Uz svu skepsu umjetnost može učiniti više nego što mogu ostali segmenti javnog života, ponajprije politika“, zaključio je Radoš.

O ulozi i dosezima umjetnosti u procesu pomirenja na prostoru bivše Jugoslavije na skupu su govorili srbijanska dramaturginja Borka Pavićević, kosovski novinar Veton Surroi, njegov švedski kolega Goran Rosenberg te hrvatska kazališna redateljica Aleksandra Saša Broz.

„Kroz suradnju u svakom segmentu života, pa tako i u kulturi, moramo se vraćati našoj povijesti, ma koliko ona teška i krvava bila, a događaje moramo nazivati pravim imenima“, kazala je redateljica Broz.

U sklopu komemoriranja žrtava genocida u Srebrenici u Europskom je parlamentu postavljena izložba fotografija koje, kako kaže njihov autor, fotoreporter novinske agencije Reuters Dado Ruvić, „same za sebe pričaju nečujnu priču o gubitku, nemoći, izgubljenosti, potrazi, nikad nestaloj nadi, ali najviše o istinskoj boli nezaraslih rana“.