Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu usvojeno je Izvješće o napretku u području jednakosti žena i muškaraca u Europskoj uniji 2013. godine.

Izvješće je pokazalo da je napredak neuravnotežen i spor, a da bi se postigao zadani cilj Europske unije o stopi od 75% zaposlenosti žena bilo bi potrebno još 30 godina.

Članovi ALDE grupe, među kojima i Jozo Radoš, HNS-ov europarlamentarac, podržali su izvješće u Odboru za prava žena i ravnopravnost spolova te ga dodatno osnažili podnošenjem amandmana koji potiču osnaživanje žena u znanstvenim karijerama, eliminaciju nasilja nad ženama, ostvarivanje ravnoteže žena i muškaraca u kompanijama, korištenje pozitivnih mjera kako bi se uključila rodna perspektiva u donošenje odluka na EU razini.

Također su naglasili kako je potrebno smanjiti razliku u plaćama i mirovinama žena i muškaraca kroz rješavanje problema koncentracije žena na poslovima s nepunim radnim vremenom, niskom plaćom i nesigurnim poslovima, te osiguravanje dostatne kvalitete ustanova za skrb o djeci i drugim uzdržavanim članovima obitelji.

Jozo Radoš priključio se kampanji europskih liberala i demokrata (ALDE) pod nazivom #claimyourseat. Kampanja je lansirana povodom Međunarodnog dana žena te se njome želi istaknuti podzastupljenost žena u obrazovanju, na tržištu rada, u politici i procesima donošenja odluka.

Kroz #claimyourseat kampanju ALDE grupa će pružati niz statističkih podataka kako bi se istaknula nedovoljna zastupljenost žena na različitim razinama diljem Europe. Posebno je naglašeno kako #claimyourseat kampanja nije kampanja za samo jedan dan u godini, već će se nastaviti dok god se statistika ne počne mijenjati.

Jozo Radoš podržao je izvješće, kao i pravo žena na kontrolu nad svojim zdravljem i reproduktivnim pravima, te pozdravio izborne kvote koje su uvele pojedine zemlje članice.