Europarlamentarac Jozo Radoš (GLAS/ALDE) na plenarnoj je sjednici podržao popis projekata od zajedničkog interesa kojeg je predložila Europska komisija.

„Na glasovanju je danas bila lista zajedničkih projekata od interesa za EU gdje se nalazi izgradnja dalekovoda, plinovoda i tri LNG terminala. Što se tiče dalekovoda nema ništa sporno. Jednako tako, plin je čišći energent od ostalih fosilnih goriva kao što su nafta i ugljen“, kazao je Radoš.

Danas je osamdeset posto energije u Europi fosilna energija, a ta je energija devedeset i pet posto energije u prometu, dodao je zastupnik GLAS-a.

„Glasovati protiv te liste značilo bi imati skuplju i prljaviju energiju ili pak ostati bez dovoljno energije. Zato sam glasovao ZA listu zajedničkih projekata“, istaknuo je Radoš.

„Što se tiče LNG terminala na Krku Vlada RH treba ozbiljno razmotriti sve prigovore koji se tiču ekoloških, financijskih i energetskih aspekata tog projekta te svoja stajališta i stručne analize predočiti hrvatskoj javnosti. Nakon toga Vlada treba donijeti konačnu odluku o izgradnji LNG terminala ili odustati od njegove izgradnje na Krku“, poručio je Radoš.

„Priča oko LNG terminala traje već dvadeset godina i nanijela je puno štete i ekonomskim i energetskim interesima Hrvatske“, zaključio je Radoš.