Zastupnik HNS-a u Europskom parlamentu, Jozo Radoš, od Vijeća Europske unije zatražio je procjenu učinka prijedloga o povećanju broja sudaca Europskog suda.

Vijeće je nedavno predložilo da se broj sudaca Europskog suda udvostruči. Prema tom prijedlogu broj sudaca bi sa sadašnjih 28 bio povećan na 56. Tako bi svaka zemlja članica imala 2 suca u Europskom sudu.Zastupnik Radoš podsjeća da svaki sudac Europskog suda košta približno milijun eura godišnje, ali i upozorava da neučinkovitost Suda može prouzročiti štetu višestruko veću od troška rada Suda. Stoga traži procjenu učinka povećanja broja sudaca na brzinu rješavanja sudskih predmeta.

Po riječima zastupnika Radoša u ovom slučaju važnije je što povećanje broja sudaca donosi u smislu učinkovitijeg rada Suda. Neučinkoviti sudovi mogu prouzročiti štetu višestruko veću od troška njihovog rada. Zato je važno imati procjenu učinka prijedloga o povećanju broja sudaca pa je takvo pitanje postavljeno Vijeću EU-a. To je važno i za Hrvatsku, jer su poznate poteškoće s dužinom suđenja, a gotovo da i ne postoje relevantne procjene učinka zakona, propisa ili odluka koje se donose.

“Stoga svojim pitanjem Vijeću EU-a želim taj problem predstaviti i hrvatskoj javnosti te upozoriti na nedostatak prakse i kulture izrade procjene učinka pojedinih odluka.” – naglasio je Radoš.